Nuorten urheileminen ja motivaatio – miten motivoida nuori harrastamaan?

Kun puhutaan nuorten harrastuksista, motivaatiolla on suuri tekijä kehittymisessä. Erityisesti kun kysymykseen tulee huippu-urheilijaksi kehittyminen. Motivoitunut nuori suuntaa toimintaansa tavoitteiden ja päämäärien saavuttamiseksi. Motivaatiolla on yleisesti 3 erilaista tehtävää nuoren käyttäytymisen suhteen. Se esimerkiksi toimii käyttäytymisen energian lähteenä ja suuntaa käyttäytymistä. Motivaatiolla on suuri merkitys kun puhutaan nuoren urheilumenestyksestä. Jotta harjoittelulla saadaan haluttuja tuloksia aikaan, on olennaista ylläpitää intensiteettiä ja pysyvyyttä. Huippu-urheilussa erot ovat yleisesti ottaen hyvin pieniä ja suorituksen laatu ja pienten tekijöiden merkitys korostuu.

Mitä tehdä jos nuoren motivaatio urheiluun katoaa? Vanhempi ja nuori voi lähestyä ongelmaa monesta näkökulmasta. On normaalia tuntea vihaa ja pettymystä tässä tilanteessa. Kehittyminen jalkapallossa motivoi ja normaalisti aloittelija kehittyy ja oppii nopeasti. Ajan myötä kehitys kuitenkin hidastuu ja ei ole samanlaista kuin alkumetreillä. Tässä vaiheessa saattaa into lopahtaa hyvinkin nopeasti ja harjoittelu ottaa takapakkia. Tiedosta, että tässä vaiheessa nuoren kehityksen tasaantuminen on normaalia ja pienet takapakit kuuluvat asiaan.

Motivaation säilyttämiseksi on tärkeää tehdä monipuolista harjoittelua. Jalkapallossa tämä onnistuu ottamalla mukaan kunto-ohjelmaan fyysisen rasituksen ohelle myös henkistä vaihtelua. Silloin kun harjoittelu ei ole joka päivä samaa tylsää rutiinia ja harjoituspäivien aikana tapahtuu mukavaa vaihtelua, pitää se motivaation yllä. Motivaation hiipuminen pitää myös katsoa laajemmasta perspektiivistä. Joskus nuori kilpaurheilija on väsynyt, liikarasittunut tai hänen elämässään on jokin tekijä joka vaikuttaa haitallisesti motivaatioon.

On tärkeää kunnioittaa nuoren halua kilpaurheiluun. Aina kun puhutaan harrastuksesta ja erityisesti kilpaurheilusta, on tärkeää muistaa että on kyse nuoren unelmasta. Nuori ei tule olemaan motivoitunut, jos laji ei ole nuoren oma. Oma harrastus motivoi nuorta ja tuottaa paljon iloa. Suomessa urheileminen usein kulkee suvussa ja ei ole sattumaa, jos suvusta löytyy monta kilpaurheilijaa. Usein tähän on vaikuttanut se, että vanhemman esimerkin kautta kipinä urheiluun on syntynyt ja kiinnostus voi tarttua hyvinkin helposti. Jalkapalloa harrastavissa perheissä on normaalia, että koko perhe kulkee mukana niin harjoituksissa kuin peleissä ja viikonloppuisin osallistutaan yhdessä talkoisiin. Näin koko perhe pääsee harrastamaan yhdessä ja kipinä jalkapalloon tai muuhun kilpaurheiluun syntyy jo varhain nuoruudessa. Vanhemman tehtävä on tukea nuorta urheilussa ja asettaa rajoja. Kannusta sopivasti ja ole läsnä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *