Tekonurmi jalkapallokentillä ja sen hoito

Maalivahti, maalialue, futis, pallo, joukkue. Kaikki kuuluvat pelin kuvaan. Entä mikä kannattelee tätä kaikkea? Jalkapallokentän nurmi. Kaikki jalkapalloa pelaavat tietävät, kuinka tärkeää on pelata hyvillä välineillä. Jalkapallon pitää olla erinomainen laadultaan ja maalivahdilla pitää olla asianmukaiset varusteet. Kaiken tämän lisäksi on myös tärkeää pelata korkealaatuisella tekonurmella. Tekonurmien kehitys on ollut viime vuosikymmenillä huimaa ja eteenpäin on menty nopeaa vauhtia. Futispelaajat tietävät, kuinka tärkeää on pelata korkealaatuisella nurmella. Uutta, modernia tekonurmea kutsutaan ”kolmannen sukupolven tekonurmeksi” ja sen ominaisuudet ovat hyvin korkealaatuiset ja vastaavat melkeinpä oikeaa nurmea. Kerromme tässä artikkelissa lyhyesti tekonurmen ominaisuuksista ja miten voit hoitaa tekonurmea parhaalla tavalla ja pitää sen kunnossa pitkään.

Tekonurmikentän suunnittelussa ja valmistuksessa on aina pyritty tekemään aidon luonnonnurmikentän kaltainen pelikokemus. Tekonurmen jalkapalloilulliset ominaisuudet testataan laboratorioissa ja oikeilla pelikentillä. Tärkeää testauksessa on ottaa huomioon monet tekijät, jotka vaikuttavat esimerkiksi jalkapallon pelaamiseen. Nämä ominaisuudet ovat esimerkiksi tekonurmen iskunvaimennus juoksemisen aikana, turvallisuus kaatumisissa, kitkaominaisuudet sekä monia jalkapallon ja kentän sekä maalialueen välisiä ominaisuuksia. Iskunvaimennustestauksissa käytetään testauslaitteita ja kokeissa mitataan pelaajaan kohdistuvat kentän minimi ja maksimiarvot.

Pitkän suunnittelutyön ja testauksen tuloksena on saatu kehitettyä ”kolmannen sukupolven tekonurmi” jonka ominaisuudet ovat huippuluokkaiset jalkapallossa ja ollaan päästy hyvin lähelle oikean nurmen ominaisuuksia. Markkinoilla on kuitenkin tarjolla hyvin erilaatuisia tekonurmialustoja ja joukkueiden tulisi olla tietoisia siitä, millaisen tekonurmen he ovat tilaamassa. Edullinen hinta näkyy usein laadussa ja tekonurmi voi olla tällöin vaarallinen ja hyvin paloherkkä. Tutustu tekonurmen ominaisuuksiin ennen kuin teen viimeisen päätöksen. Suosittelemme, että käytät vähän enemmän rahaa ja ostat laadukkaamman tekonurmen joukkueellesi. Se on hyvä sijoitus tulevaisuuteen ja varmasti kestää pitkään joukkueen toiminnassa.

Oikeanlainen hoito on tekonurmessa erittäin tärkeää. Tekonurmikentät vaativat hoitoa aivan kuten aidot nurmikentät. Ota erityisesti huomioon jalkapallokentän tekonurmella rangaistusalue, maalialue ja kentän keskilinjat. Nämä alueet normaalisti kuluvat ensimmäisinä ja menettävät laatunsa erittäin nopeasti. On tärkeää huomioida oikeanlainen hoito erityisesti näillä alueilla. Harjaa, lanaa ja ilmasta kenttä jokaisen 25-30 tunnin käytön jälkeen. Poista lika, lehdet ja oksat pinnoilta säännöllisesti. Ehdottomasti kiellettyä tekonurmella on tupakointi, purukumin käyttö ja lasipullojen vieminen. Älä myöskään koskaan aja autolla, mopolla tai muilla kulkuvälineillä kentälle. Pidä huolta siitä, että kaikki joukkueen jalkapalloilijat käyttävät asianmukaisia kenkiä, palloa ja välttävät ehdottomasti teräväkantaisten kenkien käyttöä tekonurmella. Ota huomioon myös kentän kunnossapito talvella. Käytä lumenpoistoon vain asianmukaisia välineitä ja varaa alue kentälle lumenpoistoa varten. Näillä ohjeilla voit pitää tekonurmen hyvässä kunnossa pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *